De burger centraal

Geplaatst in: Geen categorie | 0

BewonersavondIedere welzijnswerker kent ze wel: de modetermen waarmee ons werk en aanverwant beleid wordt omkleed. Toen ik begon als opbouwwerker werden we doodgegooid met Welzijn Nieuwe Stijl’. Een begrip uit de koker van Jet Bussemaker. Welzijn Nieuwe Stijl kende acht bakens, zo moesten we onder andere de vraag achter de vraag achterhalen, er direct op af en de kracht van de burger benutten. Het was nodig dat we breder keken om problemen bij mensen, ik citeer: ‘écht op te lossen*’. Vóór Welzijn Nieuwe Stijl deden we kennelijk net alsof. Gelukkig bracht Jet verlichting en konden we eindelijk aan de slag. Vervolgens volgde er een golf met termen als: ‘eropaf’ (met dank aan Jos**), ‘burgerkracht’, ‘de burger in zijn kracht zetten’ en de burger ‘centraal stellen’. Arme burger, hij wordt in het middelpunt gezet, jan-en-alleman vliegt er op af en dan moet ie ook nog presteren. Want ja, ‘de burger moet het zelf doen.’  Op het hoogtepunt van de gekte, vorige week dinsdag, vroeg iemand mij: “ben jij al gekanteld?” Ik heb geen antwoord op die vraag, iedereen eigent zich dit soort nieuwe woorden toe en niemand weet meer wat er bedoeld wordt.

Ik wil graag een man van de straat zijn, een opbouwwerker, in dienst van de community. Ik laat mijn vak niet bezoedelen door allerlei vaagtaal. Burgerparticipatie bereik je niet door iemand te vertellen dat hij in zijn kracht moet worden gezet en dat hij (of zij) het zélf moet doen. Doe niet zo gek. Ik vraag mensen doorgaans hoe het met ze gaat en  luister dan zo goed mogelijk, ik ben oprecht nieuwsgierig naar passies, drijfveren en talenten. Met alles wat ik in me heb probeer ik mensen te overtuigen dat ze iets kunnen betekenen voor zichzelf en de ander, omdat ik geloof dat iedereen een bijdrage kan leveren aan het welbevinden van de community. Een opbouwwerker heeft geen ander doel dan de ander te helpen zijn of haar ambities waar te zien worden ten behoeve van de eigen buurt, wijk of dorp. Beleid  en instituties zijn ondergeschikt aan dit doel, maar krijgen meer aandacht dan de mensen waar we voor werken.

Dat ambacht, daar wil ik het graag over hebben. Ik moet nog zoveel leren over methodieken, nieuwe aanpakken en effectieve technieken. Dat lukt het beste in gesprek met andere community/opbouwwerkers. Kom dus allemaal naar #Krachtproef 2015 en laten we elkaar betere ambachtslieden maken. En waag het eens te vragen of ik al gekanteld ben ?

*Bron: http://www.invoeringwmo.nl/onderwerpen/bakens-welzijn-nieuwe-stijl

**http://www.bol.com/nl/p/erop-af/1001004008490291/