Nieuwe wegen en dichte deuren

Geplaatst in: Geen categorie | 0

Toen ik negentien was begon ik als opbouwwerker in Heerenveen. Daar heb ik vijf jaar in loondienst gewerkt, met het grootste plezier. Na vijf jaar merkte ik echter wel dat ik olifantenpaadjes begon te bewandelen, mijn netwerk werd niet echt groter en de mensen waarmee ik werkte werden goede bekenden. Het vuur dat je nodig hebt om een goede welzijnswerker te zijn doofde langzaam. Het was tijd voor een nieuwe stap. Ik heb ontslag genomen en ben voor mezelf begonnen. Het vuur wakkerde weer aan en ik kon nieuwe wegen inslaan.

Jubbega

Dat is nu vier jaar geleden. Daarna ben ik uit de wijk vertrokken om de weilanden in te gaan, plattelandsopbouwwerk in Jubbega en omstreken. Fantastisch vond ik het. Wat een dorp, wat een mensen en wat een kracht! De vrijwilligers van het OWG die eten koken voor senioren, lezingen organiseren en ritjes verzorgen voor mensen die even naar de dokter moeten. Een warm bad van medemenselijkheid. De dorpsvereniging die met een groot hart voor alle dorpsbewoners de belangen behartigt. Al die mensen die zich belangeloos inzetten voor een ander maakten dat ik me niet een betere werkplek kon wensen.

Ontwikkeling

Ondertussen nam ik natuurlijk ook andere opdrachten aan en ontwikkelde ik mijn verder, als mens maar ook als professional. Die andere opdrachten brachten mij in contact met andere werkzaamheden zoals het trainen van wijkteams, het geven van lezingen en het voorzitten van congressen. Opbouwwerk bleef voor mij de basis, een bron waar ik inspiratie uit putte om mijn andere werk vorm te geven. Maar ik merkte ook dat ik niet meer het frisse enthousiasme kon opbrengen om de beste opbouwwerker te zijn die ik kan zijn. Ik heb een besloot genomen en de deur zachtjes dichtgedaan om nieuwe wegen in te slaan.

Nieuwe wegen

Die nieuwe wegen bewandel ik nu. Ik ben nu bezig om mijn laatste opbouwwerktaken over te dragen en een nieuwe begin te maken. Hoe dat nieuwe begin er uit ziet? Dit jaar richt ik me meer dan ooit op trainingen voor sociaal werkers, ik coach vanaf nu zeven preventieteams in de gemeente Heerenveen en ik houd overal en nergens verhalen over het belang van burgerparticipatie en goed welzijnswerk. Ben ik dan helemaal niet meer beschikbaar als opbouwwerker? Natuurlijk wel, maar ik zal kritischer zijn op de opdrachten die ik aanneem zodat wijk- en dorpsbewoners krijgen wat ze verdienen, namelijk een opbouwwerker die in vuur en vlam staat voor zijn vak. Over het coachen van de preventieteams leest u later meer op mijn website.

Willen uw medewerkers ook in vuur en vlam staan, maar is het moeilijk koers te bepalen in deze roerige tijden? Neem dan contact met me op voor een goed gesprek en een passende oplossing.