Ik word vaak ingehuurd voor allerlei praatjes, het begeleiden van discussies en voor dagvoorzitterschappen. Voor mij zijn dit de krenten in de pap. In korte tijd moet ik veel informatie tot me nemen en op het moment suprême moet het gebeuren. Fantastisch! Mijn stijl wordt gekenmerkt door humor, relativering en scherpte. Hieronder een paar voorbeelden van opdrachten waar ik erg trots op ben.

Vier vrijwilligerswerk!

In Drachten had ik de eer een groep vrijwilligers te mogen toespreken om hun vrijwilligerswerk te vieren. Want wat maakt nu eigenlijk dat je vrijwilligerswerk doet? En waarom blijf je er mee doorgaan? Het hoogtepunt van de middag was een gesprek met een mevrouw van boven de tachtig die op bezoek ging bij ‘oudere mensen’ die een steuntje in de rug nodig hadden.

Meet and Match Heerenveen

De Meet and Match is een evenement waarop Heerenveense ondernemers en maatschappelijke organisaties zich van hun beste kant laten zien. De bijeenkomst heeft als doel het bij elkaar brengen van ondernemers en maatschappelijke organisaties die iets voor elkaar kunnen betekenen. Dat gebeurt op een heuse beursvloer. Mijn rol was om alle aanwezigen op te warmen, een korte introductie te geven en de spelregels uit te leggen. Het was een zeer geslaagd evenement waar veel matches zijn gemaakt!

‘Sapmeer is aans’

Sappemeer is een dorp in Groningen dat vlakbij Hoogezand ligt. Sterker nog de twee plaatsen worden vaak in één adem genoemd. Om te denken dat het om één dorp gaat is een misverstand. Sappemeer heeft een sterke eigen identiteit, om dit nog eens te benadrukken is door Kwartier Zorg en Welzijn ‘Sapmeer is Aans’ in het leven geroepen, samen met de lokale omroep zijn mensen geïnterviewd over het unieke karakter van hun dorp. Als sluitstuk van het project was er een live radio-uitzending in een volle zaal in Sappemeer. Tijdens de uitzending werden interviewfragmenten afgespeeld en was er een panelgesprek. De mensen uit de zaal haalden herinneringen op en praatten over de toekomst van het dorp. Ik was aanwezig als gespreksleider. Een unieke ervaring met bijzondere mensen in een bijzonder dorp.

Lagerhuisdebat voor kinderen

IMG_0093

Soms is het niet helemaal duidelijk waarom opdrachten nou net mijn kant oprollen. Zo ook het jaarlijks terugkerend Lagerhuisdebat in Drachten. Ik leid dat debat nu al drie jaar met het grootst mogelijke plezier. Ieder jaar wordt het door andere studenten ‘Social Work’   georganiseerd en ieder jaar bellen ze me weer. De kinderen die debatteren komen van twee basisscholen en worden van tevoren getraind door leerlingen van het Drachtster Lyceum. Een leuke opzet, waarvan alle studenten en leerlingen iets opsteken. Ik verbaas me ieder jaar weer over de scherpte en slimheid waarmee de kinderen debatteren. Het is een eer om het te mogen leiden, in de raadszaal van het gemeentehuis, en ik wacht al naast mijn telefoon af of ze weer bellen.

We helpen

Tijdens de aftrap van We Helpen in Heerenveen was ik dagvoorzitter. Mijn doel was helder: een frisse en vrolijke bijeenkomst waarin We Helpen werd gepromoot als hét platform voor mensen met een vraag of een aanbod. Door de witte laarzen en de geweldige organisatie zat de sfeer er snel in. Toen iedereen de laarzen aanhad konden we op reis. Niet zomaar, maar in een heuse dubbeldekker. Ik nam niet eens de moeite om mijn enthousiasme te verbergen, het leek wel een schoolreisje! Aanvankelijk zag ik nog mensen met hun ‘congresgezicht’ op maar eenmaal in de bus namen we afscheid van onze professionele rol. De reis bracht ons langs gepassioneerde vrijwilligers en welwillende organisaties. Uiteindelijk kwamen we aan in Akkrum waar de deelnemers workshops volgden en nadachten over hun bijdrage aan We Helpen. De apotheose van de dag zal nog lang onderwerp van gesprek zijn, al stampend door de verf hebben alle aanwezigen hun voetstappen letterlijk en figuurlijk nagelaten.