Het begon allemaal tijdens een stage. Ik begeleide een bewonersgroep die na een renovatie wilde werken aan de leefbaarheid in de buurt, er was daar nog wel eens onenigheid. Ze waren op zoek naar een training gesprekstechniek om te leren bemiddelen en te de-escaleren als het uit de hand dreigde te lopen tussen ruziënde buren. Dit alles in het kader van een Buurtpreventie project. Ze vroegen een aantal offertes aan, tot grote teleurstelling kwam er niet één in de buurt van hun budget. We hebben toen besloten om zelf een training te ontwikkelen. Samen met de bewoners hebben we toen een reeks workshops en bijeenkomsten georganiseerd waar nog steeds over gesproken wordt. We huurden acteurs in, zochten naar praktijkvoorbeelden en gingen aan de slag.

Populairste training

Inmiddels is deze training gesprekstechniek uitgegroeid tot één van mijn populairste diensten. Verschillende bewonersgroepen en organisaties hebben de afgelopen jaren samen met mij een passende training ontwikkeld. Door samen aan de slag te gaan wordt al snel duidelijk waar de wensen en behoeften liggen van de bewoners. Daarnaast helpt het samenstellen van een trainingsprogramma met het aanscherpen van de doelstelling. Een échte coproductie dus! Die werkwijze is geschikt voor bewonersgroepen maar ook voor personeel, zo heb ik de training al eens gegeven voor een groep bibliothecarissen.

Denkt u nu: leuk hoor, dat samen ontwikkelen maar daar heb ik dus echt geen zin in! Geen probleem, ik doe ook graag een creatief en passend aanbod op basis van een voorgesprek.