Vertegenwoordiging

Voor de gemeente Emmen heb ik drie avonden begeleid die draaiden om windenergie. Op verschillende plekken in de gemeente Emmen worden de komende tijd windmolens gebouwd. De bewoners praten mee in een platform dat advies uitbrengt over de te bouwen windmolens. Om tot een zinvolle vertegenwoordiging te komen van bewoners zijn een drietal avonden georganiseerd door de gemeente Emmen. Ik ben ingehuurd om de avonden in goede banen te leiden.

Emoties

Het meerendeel van de bewoners is tegen de plaatsing van windmolens bij hun in de buurt. De emoties liepen zo nu en dan ook hoog op. Ik kon me dat goed voorstellen, de molens denderen letterlijk de leefomgeving van de mensen binnen. Door goed te luisteren en veel te vragen kwamen alle knelpunten op tafel. Wat mij opviel is dat de woede en het onbegrip in eerste instantie niet door de windmolens werd veroorzaakt maar door het gevoel niet serieus te worden genomen.

Verschil maken

Als gespreksleider kan je daar het verschil maken. Door mensen aan het woord te laten, je goed in te leven en te begrijpen wat er op het spel staat voor mensen. Omdat ik onafhankelijk was kon ik alle partijen aanspreken op hun verantwoordelijkheid om informatie te delen en duidelijkheid te bieden over het proces.