Speech afscheid Paul Vlootman

Geplaatst in: Geen categorie | 0

Deze zomer nam Paul Vlootman, directeur van stichting Caleidoscoop, afscheid. Hieronder de speech die ik ter ere van dat afscheid hield.

“Paul, godzijdank,Afscheid Paul je gaat weg.

Was jij niet degene die mij leerde nooit ergens langer dan vijf jaar te werken? Hier staan we dan. De eerste keer dat ik je zag had ik mijn nieuwe G-star broek aan, 120,- euro had ik er voor betaald, er zaten modieuze gaten in. Je keek me aan en vroeg: “ben je door een beer aangevallen?”. Ik heb de broek nooit meer aangedaan. Ik ben zo blij dat je weggaat.

Ik ben blij dat je weggaat omdat je taak hier volbracht is. Als stagiair kwam ik hier binnenlopen in een ietwat muf ruikende welwillende welzijnsorganisatie die op klassieke wijze een aanbod deed aan het volk. En kijk ons nu eens! Je hebt ons op virtuoze wijze door een ingrijpende reorganisatie geleid en we zijn er sterker uitgekomen. Het is tijd dat je gaat en je kennis en kunde inzet in organisaties die nog steeds een beetje muf ruiken en een opfrisbeurt kunnen gebruiken.

Jouw visie op het managen van een welzijnsorganisatie is goud waard. En dan met name je gave om talenten, drijfveren en competenties te zien bij je werknemers. Je geeft vertrouwen aan mensen en hebt altijd een luisterend oor. Jij bent een van de redenen geweest dat ik voor mezelf ben begonnen, omdat jij dacht dat ik het kon toen ik daar zelf anders over dacht. Mensen vragen wel eens of je ook boos was of moeilijk deed toen ik mijn vaste contract inleverde, boos!? Je was blij voor me en hebt me geholpen mijn eerste stappen als ondernemer te zetten.

Je hebt me ooit aangenomen, niet omdat je dacht dat ik een goede welzijnswerker was, ik was net twintig, maar omdat je dacht dat ik één kon worden.Je bent me altijd blijven uitdagen, als ik liep te zeuren over de website zei jij: maak maar een nieuwe. Ik moet wel toegeven dat ik je niet altijd kon bijhouden. Je visie strekte zich niet alleen uit over de welzijnswereld maar raakte bijvoorbeeld ook de manier waarop Caleidoscoop van ICT gebruikmaakt. Meermalen stormde Peter, de ICTer, radeloos ons kantoor binnen na een gesprek met jou. Als ik ‘m vroeg wat je nu weer van plan was antwoorde Peter steevast: teletransportatie.

Ik ben blij dat je gaat. Al die tijd heb ik me kapot geërgerd aan dat afzichtelijke autootje van je. Het is tijd voor wat nieuws, ik adviseer iets Duits. Ik ben blij dat je gaat, misschien leer je in een andere omgeving het concept tijd te aanvaarden. Bij Caleidoscoop leek je te leven in een parallel universum waar het eerder toeval was dat je op tijd kwam opdagen dan de bedoeling. Dat maakte ook dat collega’s altijd een beroep op je konden doen als het er om ging, tijd speelt voor jou ook in dat opzicht geen rol. Ik herinner me een mailtje waarin ik zoiets schreef als: ‘probleem, nu, help.’ Een half uur later zaten we om tafel.

Ik ben blij dat je gaat. Onlangs merkte ik dat ik je jargon ben gaan overnemen. Als ik over een verstoord proces praat heb ik het over ‘gedoe’ als ik dat vervolgens wil oplossen noem ik dat ‘samen een kop koffie drinken’. Paul… het is goed dat we elkaar minder zien.

Ik ben blij dat je gaat. Jouw vertrek bij Caleidoscoop biedt mij nieuwe kansen om met je samen te werken als collega ondernemer. Iets waar ik naar uit kijk. Laten we snel een kop koffie drinken. Ik wil je bedanken voor het starten van mijn carrière en het mateloze vertrouwen dat je in me hebt. Jij hebt ons allemaal laten zien dat je met een roze pull-over, een rode broek en Crocs een welzijnsorganisatie kan leiden. Dankjewel en tot snel.”