Wat is de drijfveer voor een opbouwwerker?

Geplaatst in: Geen categorie | 0

Pragmatisch

Ik kan me het rijtje nog goed herinneren: democratiserend, emanciperend, politiserend en pragmatisch opbouwwerk. Vergeet ik er nog een? Nadat ik klaar was met mijn opbouwwerkopleiding heb ik er nooit meer iets van gehoord. Na tien jaar opbouwwerk zie ik eigenlijk alleen nog pragmatisch opbouwwerk. Het soort dat dingen voor elkaar wil krijgen in het hier en nu. Daar is in principe niets mis mee, maar het zijn juist die andere facetten die de opbouwwerker onderscheidt van andere beroepsgroepen in de wijk.

Zonder onze idealen zijn we niets meer dan een zielloze speelbal van de waan van alledag

Om voorbij het pragmatisme te komen, is een maatschappijvisie nodig en een flinke dosis idealen. Laatst hoorde ik iemand zeggen dat idealisme in het opbouwwerk iets van het verleden is, dat we het ons niet meer kunnen veroorloven. Onzin, zonder onze idealen zijn we niets meer dan een zielloze speelbal van de waan van alledag.

Idealist

Dus, zeg die afspraak met de dorpsvereniging maar af, laat die wijkschouw aan je voorbijgaan en doe je ogen dicht. Droom! Ontstijg het hier en nu, kijk verder dan je denkt dat je drukke agenda toelaat. Probeer je eens voor te stellen hoe de samenleving er uit zou zien als jij het voor het zeggen had. Maak de idealist in jezelf wakker, het zal je brandstof verschaffen om vooruit te kijken. Want er is niets mooier dan te werken aan een betere samenleving.

Je innerlijke doener stroopt de mouwen op, zoekt een passende werkwijze en gaat aan de slag

Bam! Je staat weer met beide benen op de grond, want met dromen en idealen ben je er nog lang niet. Jij als opbouwwerker weet dat als geen ander. Er moet gewerkt worden. Met jouw idealen scherp voor ogen weet je nu beter wat de eerste stap is om aan te komen op de gewenste bestemming. Je innerlijke doener stroopt de mouwen op, zoekt een passende werkwijze en gaat aan de slag.

Oproep

Ik roep alle opbouwwerkers op om stil te staan bij hun idealen. We hebben ze allemaal, maar praten er te weinig over. Dit terwijl ons vak er vanaf hangt. Ik ga voor een samenleving waarin we ons het lot van de ander aantrekken in plaats van die te veroordelen, omdat ik geloof dat dit ten gunste is van die ander en uiteindelijk al onze levens zal verrijken. Hoe cheesy dit ook klinkt, het is mijn brandstof om mijn werk te doen. Verschilligheid, daar doe ik het voor. En jij?

Dit artikel verscheen eerder op Buurtwijs.nl